Jaký má pohled na víno vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň?

Redakce
23. Prosinec 2020

Pan Mojmír Baroň je vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, vlastní malé rodinné vinařství a ještě k tomu šťastně vychovává dvě dcery. Práce s vínem ho opravdu naplňuje, velmi rád jej studuje a zjišťuje o něm nové poznatky, které následně předává svým zákazníkům v podobě úžasných a výborných vín, do kterých se zaručeně zamilujete. Více o panu Baroňovi a jeho vinařství si řekneme v našem dnešním rozhovoru.

Otázka
Mojmíre, myslíte, že byste se nám mohl v rychlosti představit?
Odpověď
Samozřejmě. Je mi 38 let, jsem šťastně ženatý a mám 2 krásné dcery. Pracuji „ve víně“ od rána do večera a jako akademik jsem zaměstnaný na MENDELU v Brně, mimo to tedy máme malé rodinné vinařství a v rámci technologie konzultuji pár vinařských společností s národní a nadnárodní působností. O víně se mi mnohdy i zdává a jistě se stalo mým životním stylem.

Otázka
Víme, že jste vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství. Co takováto právě obnáší?
Odpověď
Na pracovišti mám zhruba 20 skvělých lidí, se kterými řešíme především výuku, vědu a výzkum, ale bohužel taky spoustu administrativy. Práce je velice zajímavá, různorodá a často mě nabíjí spolupráce s mladými lidmi, kteří mají elán a chuť do života! Snažím se především rozvíjet náš obor a samozřejmě z mého úhlu pohledu také pozitivně přispět do vinařského dění v ČR a snad i za hranicemi.
Otázka
Co Vám na Vaší práci připadá asi nejtěžší?
Odpověď
Na univerzitě? To bych se mohl rozpovídat! Ale v principu neuvěřitelná ztuhlost a procesní nepružnost. Rád si věci procesně nastavuji, aby se optimalizovalo úsilí. Každý máme den stejně dlouhý a v prostředí školy je to nesmírně obtížné. Často za to ani samotná organizace nemůže, protože ta nepružnost jde od systému zřizovatele - státu. Jinak obecně nejtěžší vidím dohánění té díry ve vývoji, kterou jsme nabrali vlivem minulého režimu. Hodně se to odráží i v rozvoji vinařství a vinohradnictví, protože vinice sadíme na 60 i 80 let, ale jsem optimista! Musí si to sednout v hlavách lidí a jejich přístupu – je potřeba více cestovat a rozšířit si obzory.

Otázka
Mohl byste nám, prosím, představit vinařství Domaine Eisgrub, které vlastníte?
Odpověď
Úplně první mě napadne to, že se jedná o malé rodinné vinařství s filozofií na prvním místě. Naši filozofii představuje především kvalita, přirozenost, šetrnost a pitelnost vín. V tak malé produkci je dle mého názoru klíčové dělat věci jinak než mainstreamově, a to rozhodně naplňujeme. Jako skvělý příklad mohu uvést naši hlavní devizu, a to know-how pro minimální ošetření vín oxidem siřičitým. Na etiketách máme tyto informace o obsahu SO2 uvedené a jdeme tak, jak se říká, s kůží na trh. Jsme otevření a dnes se nám tento přístup vrací v podobě našich zákazníků, kteří i po větší konzumaci nepociťují zdravotní problémy. To mě velmi těší, protože sám s konzumem vína kolem 300 litrů za rok často vyhledávám spíše šetrně připravená a neznásilněná vína.
Otázka
Jaká vína z Domaine Eisgrub jsou podle Vás špičkou?
Odpověď
Nás asi nejlépe charakterizuje právě řada Terroir, kde se snažíme věrohodným a maximálně šetrným způsobem tlumočit originalitu našeho okolí - městečka Lednice. Osobně si vážím takto připravených Ryzlinků, Chardonnay a Pinot Noir.

Otázka
Kdybyste si měl teď se svými dětmi otevřít nějaké víno k jejich osmnáctým narozeninám, jaké by to bylo?
Odpověď
Každá z mých dcer má dokonce své víno, takže určitě tato. Ročníky 2009 a 2011 v červených blendech Merlot a Cabernet Sauvignon. Naštěstí oba tyto ročníky byly fantastické pro červená vína na Moravě. Jinak s nimi průběžně degustujeme, aby získaly nějaký vztah k vínu, tak jak jsem to měl odmala já. Samozřejmě se jedná o minimální množství, často jen čichají.
Otázka
Pořádáte i nějaké degustace Vašich vín? Jak to případně probíhá?
Odpověď
Samozřejmě, to k tomu patří! Neboť se často v oboru známe, tak občas jezdíme prezentovat na různé akce na pozvání, ale většinou u nás ve vinařství. Hospodaříme v klasických, více než 200 let starých vinných sklepech, kde dokážeme v pohodlném režimu hostit 35 osob. Dbáme na vysokou úroveň prezentace a detailní znalost prezentovaných vín. Rádi lidem právě vysvětlujeme ty zásadní rozdíly ve výsledných vínech, dnes často hovoříme o stylistice a rádi pořádáme enogastronomické večery, protože víno jistě patří k jídlu.

Otázka
Co za aspekty podle Vás musí mít opravdu kvalitní víno?
Odpověď
To není vůbec snadná otázka. Vždy to souvisí s příležitostí, náladou, jídlem a jistě i s cenou. Když jdeme hrát tenis, tak asi těžko budeme „křoupat“ nějaký těžší styl vína přes barikové sudy, vezmeme si něco jednoduchého a ovocnějšího, ale víno může být kvalitní. Pokud bych se měl odprostit od všech zmíněných souvislostí, tak vrchol našeho umění vidím v přirozených, koncentrovaných vínech, které přiznávají svůj původ. Takovou pomyslnou Mekkou této filozofie je Burgundsko, bohužel to dnes šplhá v cenových relacích do neuvěřitelných výšin.
Otázka
Máte nějaký svůj citát či motto, kterého se řídíte při výrobě vín?
Odpověď
„Vyrábět víno je jako vychovávat děti, obojí vyžaduje cit, péči a trpělivost.“ Vnímám to jako životní poslání a prolnutí mých kompetencí.

Otázka
Co pro Vás znamená luxus?
Odpověď
Luxus pro mě znamená možnost si dopřát věci, které mám rád. Nemusí to nutně znamenat vyšší výdaje, ale pravdou je, že s přibývajícím množstvím zkušeností rostou i nároky a kvalitní věci musí mít svou hodnotu. Tak to na tom světě máme nastavené. Díkybohu!
Děkujeme za rozhovor

Domaine Eisgrub

Galerie

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články

Tato společnost nemá v naší databázi žádné eventy

Rozhovory

Tato společnost nemá v naší databázi žádné soutěže