LEGENDÁRNÍ POMERANČOVÝ LIKÉR GRAND MARNIER - NEPOSTRADATELNÝ V BARU I V KUCHYNI

07. April 2015 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 12507

Tento likér vytvořil Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle už v roce 1880. Dnes, tento vynikající francouzský likér na bázi koňaku s esencí tropických pomerančů a dalšími tajnými přísadami, je tak populární, že se každé dvě vteřiny prodá někde na světě jeho láhev.

Jde vskutku o mistrovský kousek, v němž se mísí tradice spolu s voskovou pečetí, dálka exotických ostrovů, požitkářství a lehká frivolnost Francie. Ve vůni proslulého likéru se prolínají pomerančové květy, kandovaná kůra a karamel, v chuti převládá tón hořkých pomerančů a objeví se i náznaky lískových oříšků. Vše korunuje barva topasu s jantarovými odlesky. Grand Marnier se vyrábí podle tradiční receptury. Základem likéru jsou na karibských Antilách ručně sesbírané hořké pomeranče, jejichž sušené slupky se nechávají ve Francii macerovat v čistém alkoholu, který se pak destiluje. Ve Francii se z 5 oblastí Cognacu vyberou prvotřídní stařené koňaky - použití pravého cognacu je dalším specifikem, jímž se Grand Marnier odlišuje od podobných likérů. Obě hlavní složky se kombinují s několika tajnými přísadami, aby se pak následně nechaly stařit v dubových sudech. Po stočení do lahví opatřených voskovou pečetí a rudou stuhou se staly jedním z poznávacích znamení Grand Marnier. Likér se rozváží do 150 zemí světa.

Likér je dnes také nepostradatelnou součástí celé řady koktejlů. Je duchem Paříže, v němž se můžete opájet drinky jako Comet, Grand Ginger nebo třeba Marby Cocktail. Bez likéru Marnier se neobejde také typická francouzská kuchyně, korunuje kupříkladu chuť klasického dezertu Crêpe Suzette Flambée, které můžete ochutnat i v Praze. Díky Eduardovi Ondráčkovi, jež je nabízí ve svém podniku BONVIVANT’s cocktail tapas café v Bartolomějské ulici.