PARABENY V KOSMETICE A DENTÁLNÍ HYGIENĚ - FAKTA A MÝTY

Parabeny, neboli konzervanty, jsou přírodní nebo syntetické látky, které mají významnou úlohu při konzervování kosmetických výrobků obsahujících vodu a při udržení jejich integrity. Parabeny mají totiž úžasnou vlastnost, a tou je, že i při minimálních koncentracích, zastavují růst a množení širokého spektra mikroorganismů, jako např. bakterií, kvasinek a plísní. Většinou se jedná o směsi esterů hydroxybenzoové kyseliny /PHBA/. Právě použití těchto směsí dovoluje použít nižší koncentrace (0,01 - 0,3 %) a zároveň zvýšit konzervační účinnost a prodloužit životnost výrobku. Přesto se otázce parabenů dlouhodobě věnuje zvýšená pozornost v důsledku vzniku možných podráždění, alergických reakcí a dokonce i zvýšeného rizika nádorových onemocnění.
Konzervanty se bezpečně používají v kosmetice, potravinářství a farmacii již více než 100 let. Jako první se začal používat ethanol, všem známý jako líh. Ten ovšem není primárně určen pro konzervaci a prodloužení skladovatelnosti, tudíž se jako paraben v obsahu výrobku neuvádí. Je možné ale tyto typy výrobků, tzv. bez konzervantů, označit jako nezávadné, hypoalergenní a šetrné? Vždyť ethanol je látka mnohem dráždivější, než většina dnes používaných konzervantů. Vliv parabenů na lidské zdraví se intenzivně studuje od 80. let minulého století, v posledních deseti letech převážně ve vztahu ke zdraví žen a dětí. Parabeny /PHBA/ se přirozeně vyskytují v mnoha druzích ovoce i zeleniny. Nejvíce je jich v borůvkách, ale jsou i v okurkách, třešních, mrkvi nebo cibuli. Paradoxně, mnohé druhy ovoce a zeleniny obsahující parabeny působí zároveň jako silné přírodní antioxidanty. Parabeny se také tvoří v lidském organismu vlivem rozpadu aminokyselin. Naše tělo si s nimi většinou bez problémů umí poradit, mění je na přírodní PHBA a odstraňuje je. Prokázaných alergií a výskytu podráždění je cca 0,5%, což je daleko méně než např. u jiných potravinových nebo látkových alergií. Vliv parabenů na výskyt rakoviny prsu, spojený s podobným působením jako ženský hormon estrogen, nebyl jednoznačně prokázán. Naopak bylo prokázáno, že estrogenní účinek parabenů je až 100 000 krát slabší než např. u fytoestrogenů běžně obsažených v mnohých přírodních potravinách. Není také pravdou, že parabeny jsou v některých zemích zakázány. Veškerá legislativa, týkající se použití konzervantů, jak v potravinách, lécích, tak i v kosmetických výrobcích, včetně zubních past, je schválena státními orgány, odpovídá legislativě EU a podléhá přísným kontrolám. Případný výskyt alergií nebo podráždění není statisticky významný, je vždy dočasný a vyžaduje od postižených jedinců selektivní přístup k výběru produktů.
V současné době jak evropské legislativní orgány, tak i americké, včetně FDA, uvádějí, že produkty s konzervanty jsou podle toxikologických i lékařských odborníků považovány za bezpečné a není důvod, aby se spotřebitelé obávali tyto produkty používat.