Tefal letos slaví významné jubileum 70 let od uvedení tlakového hrnce na trh

20. Září 2023 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 24276

Přední světový výrobce kuchyňského nádobí letos slaví významné jubileum – 70 let od uvedení tlakového hrnce na trh. Tento průlomový vynález, který má v našich domácnostech také oblíbené označení „papiňák“, dodnes představuje zásadní změnu v přípravě jídla. Začali jsme vařit mnohem rychleji a efektivněji. V současné době značka TEFAL nabízí širokou škálu produktů, které usnadňují každodenní přípravu jídel, a zároveň šetří čas a energii. Od tlakových hrnců, přes pánve, hrnce klasické či chytré, až po kuchyňské roboty a mixéry. Značka TEFAL platí jako synonymum pro kvalitu a inovaci, opírá se o vlastní dlouholetý výzkum a vývoj, díky kterým má důvěru spotřebitelů po celém světě.

Jak vznikl Papinův hrnec, to byla náhoda, jak to u velkých objevů bývá. Denis Papin, francouzský matematik a fyzik, se náhodou potkal s nizozemským vynálezcem Christiaanem Huygensem. Ten ho pozval k práci na zařízení, které mělo zásobovat vodotrysky vodou – ideální pro krásné versailleské zahrady. Papin vyrobil pumpu poháněnou střelným prachem, ale kolega ji odmítl. Papin se ale nevzdal a hledal jiný zdroj energie. Napadla ho pára a ejhle, to šlo! Věděl ale, že pára je mocná síla a musí ji ovládat. Po několika letech výzkumu vymyslel bezpečnostní ventil, který dokázal přebytečnou páru vypustit, když bylo třeba, a tak nám ulehčil mnoho práce.

Papinova hrnce se hospodyně v minulosti často bály. Nejednou se šířily městem zvěsti o nešťastných nehodách, kdy jídlo místo na talíři skončilo na stropě. Díky bezpečnostnímu ventilu nemusíme mít v kuchyni 21. století strach, ventil umožní hrnci upouštět přebytečnou páru, a tím udrží tlak uvnitř hrnce na takové úrovni, kterou je schopen jeho plášť vydržet bez roztržení. Tlakové hrnce však mají více pojistek, o kterých mnozí z nás neví! Jednou z nich je pojistka tepelná. Jde o malou součástku, která se při nebezpečném zvýšení tlaku, a tedy i teploty, jednoduše roztaví a páru z hrnce tak vypustí. Moderním papiňákům ale ani tohle nestačí, je v nich skrytý ještě další drobný jistič, který skutečně nedovolí žádnou havárii – takzvaná pojistka přetlaková, tu poznáme podle malého otvoru v pokličce. U některých hrnců nalezneme však pojistek ještě více. Tefal tlakový hrnec jich má v dnešní době například hned pět.

Ještě před Denisem Papinem sestrojila přístroj fungující na stejném principu žena, alchymistka Marie Židovka, a to podle historiků už ve 2. století našeho letopočtu v Africe. Její vynález vešel ve známost pod názvem kerotakis. Stejně jako v případě původního vynálezu papiňáku se jednalo o zařízení k ohřevu nejrůznějších látek, tehdy ale pouze pro účely alchymické praxe. Marie sestrojila vzduchotěsnou nádobu s měděným víkem, v níž by při správném spojení mělo být možné vytvořit podtlak stejně jako tlak naopak zvýšit… Marie tehdy nemohla tušit, že obdobný přístroj bude o pár stovek století později sloužit k vaření, nikoli k výrobě zlata, jak svůj vynález původně zamýšlela.

Dnešní podoba tlakových hrnců se za ta léta vývoje několikrát změnila, ale princip a účel zůstal stejný. Tlakový hrnec ušetří čas zhruba o polovinu, šetří energii a tím i peníze, ale hlavní důvod oblíbenosti spočívá v zachování všech živin, vitamínů a ostatních důležitých látek. Díky třívrstvému dnu se teplo mnohem lépe rozšíří v celém hrnci a voda se rychleji přivede k varu. V dokonale utěsněném prostředí, které nedovoluje páře unikat, vzniká vyšší tlak než v okolí – a to i téměř trojnásobný. Potraviny, co do něj uzavřeme, se tedy nevaří při 100 °C, ale dokonce až při 130 °C, což dobu nutnou k jejich změknutí značně zkracuje. Jde o jednoduchý princip, jen přijít na to, že by to mohlo fungovat. A od toho jsou tady vynálezci. Značka TEFAL se neustále snaží přinášet svým zákazníkům nové produkty a řešení, které usnadní jejich každodenní život a přispějí k vytvoření skvělých zážitků z jídla.

Clipso Minut Perfect (P4620)

Pro rychlé, a přitom zdravé vaření je dobrou volbou tlakový hrnec. Připravíte v něm svoje oblíbená jídla, ale ušetříte až polovinu času.  A vitamínu C zachováte až o 80 procent více! Hrnec se snadno otevírá jednou rukou a je dokonale bezpečný díky pěti pojistným funkcím. Je vyroben ve Francii z kvalitní nerezové oceli a dá se s ním vařit na všech vařičích, včetně indukce.

  • Uvaří až dvakrát rychleji.
  • Zachová až o 80 % více vitamínu C.
  • Snadná a bezpečná manipulace díky 5 pojistným funkcím.
  • Automatická minutka pro vždy perfektní výsledky vaření.
  • Parní košík.
  • Doporučená cena je 4 799 korun (objem 6 litrů).

Galerie

Rozhovory