Výtečné maďarské speciality a delikatesy

03. Říjen 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 15761

Firma Hungaro Delikates se zabývá dovozem těch nejlepších výrobků z Maďarska již od roku 2010, ale myšlenka velkého obchodu, jež by mohl dovážet produkty k nám do Čech, se vyvinula již mnohem dříve.

Venison Gusto

Patříte k milovníkům různých variant salámů, které oplývají tou nejlepší chutí a přivodí Vám pocit, kdy již nikdy nebudete chtít jíst výrobky od někoho jiného? Tým vysoce kvalifikovaných řezníků a výživových odborníků značky Venison Gusto přesně takové výrobky vyrábí. Ruční příprava produktů z jen té nejlepší zvěřiny, jako je jelen, který se považuje za krále evropské zvěřiny, divoké prase, vodní buvol či maďarský stepní skot nám zaručí chuť, která si získá i toho nejnáročnějšího klienta. Všechna zvířata jsou chována volně v národním parku, který jim zajistí tu nejlepší ekologickou výživu a nám příjemně zahřeje chuťové pohárky.

Proč se výrobky od Venison Gusto vyrábí právě z těchto zvířat? Důvod je jednoduchý, lovení jelenů a prasat je nejstarším a nejtradičnějším způsobem pro získávání potravy. Stepní skot je pro maďarské obyvatelstvo typický již od 9. století a vodní buvol se využíval jako tažná síla v zemědělství. Venison Gusto si tím zakládá na tradicích a ví, že všechno maso, které nabízí je chutné a kvalitní, v podstatě bychom mohli říct, že se jedná o BIO kvalitu, jelikož všechna tato zvířata se volně pohybují a jejich potrava se skládá pouze z trávy, listů, keřů a dalších, pouze přírodních, rostlin.

Vína z Egeru, vinařství Tóth Ference

Eger je jedna z hlavních vinařských oblastí, kdy se její historie datuje téměř 1000 let do minulosti. Za tu dobu se na tomto místě vinařská kultura stala centrem všeho dění.

Egerské vinařství vzniklo díky vášni enologa Ference Tótha, odborníka na víno, který vytvořil velmi oceňované víno Várvédö. Název znamená v překladu „ochránce hradu.“
Vše začalo v roce 1983, kdy se díky tvrdé dřině a odhodlání povedlo vytvořit skvělé vinařství , které se z 1,5 hektarového rozrostlo na 30 hektarové. Je jasné, že kdyby vinařství nedosáhlo velkého úspěchu, až takto by se nerozrostlo. Jeho kouzlem jsou nejen pečlivě vybírané hrozny jen z těch nejkvalitnějších odrůd a pěstované v příznivém klimatu, ale i dobré vinařské sklepy s odbornou znalostí.

To podněcuje i fakt, že jeho úspěchy nejsou známy pouze v Egeru, ale i všude možně ve světě. Z jiných zemí si jejich vína dovezla již nespočet ocenění.
Kupříkladu Egri Kékfrankos Selection 2012 získalo bronzovou medaili v New Yorku v roce 2015.
Egri Bikavér 2013 získalo stříbrnou medaili v roce 2016 u nás v České republice na prestižní soutěži Grand Prix Vinex.
A úplně největšího úspěchu dosáhlo víno Egri Csillag Superior 2016, které obdrželo zlatou medaili z celonárodní soutěže v Maďarsku.

Všechna egerská vína Vás potěší jejich pestrou škálou barev, vůní a neobyčejnou chutí, která dokáže vytvořit výjimečný okamžik.

Plachtinská farma Baránek

Jestli zbožňujete mléčné výrobky, které pochází od krav, koz, či dokonce ovcí, jistě si zamilujete i malou vesničku Dolné Plachtince, která se rozprostírá v Bánskobystrickém kraji, u našeho souseda, Slovenska. Proč tuto malou vesničku zmiňujeme? Stala se výjimečnou hlavně díky panu Baránkovi, který svůj život zasvětil právě výrobě mléčných produktů.

Když se podíváte na jejich výrobky, mohu Vám s jistotou říci, že si nevyberete pouze jeden a budete stále přidávat další a další produkty do Vašeho košíku. Jmenovitě tradiční nitě, které se od ostatních odlišují tím, že nejsou naložené ve slaném nálevu, parenice, bryndza, máslo, tvaroh a spousta dalšího.

Vše, co firma vyrobí, je ponecháno na přírodní bázi a dle tradičních receptur, tudíž se nemusíme obávat, že by ve výrobcích, které od firmy jíme, byly k nalezení různé chemikálie.
Každý produkt je vyráběn ručně a je doplněn pouze bylinkami či se jeho chuť dodává pomocí uzení, které si bezpochyby získá každého milovníka sýrů. Všichni lékaři nám doporučí, abychom mléčné produkty nevynechávali z našeho jídelníčku, jelikož jsou výborným zdrojem vápníku.

Sýry se hodí jak do teplé, tak i do studené kuchyně. Návštěvu můžeme potěšit výborným obloženým talířem, děti zdravou svačinkou a úplně každého zapečeným jídlem, v němž bude sýr od farmy obsažen. Nemusíme se obávat ani přidávání sýru do omáček, salátu či na gril.

Mimo takovéto sýry si může zákazník na plachtinské farmě nechat objednat i netypické, ale výtečné sýrové dorty. Ty jsou tvořeny různými uzenými i neuzenými sýry, které jsou dohromady slepeny sýrovou pomazánkou. Jelikož se takové dorty dělají jen na zakázku, my sami si můžeme zvolit, jak velký dort bychom chtěli.

Produkty z Mangalice od certifikovaného chovatele

Z Maďarska jsou pro Vás, přímo od certifikovaného chovatele mangalic, dováženy výrobky, mezi nimiž nalezneme klobásy, špek či sádlo. Co vlastně znamená, když řekneme, že se jedná o certifikovaného chovatele s certifikovaným masem? Každé prase, které firma využívá do svých výrobků, má svůj vlastní rodokmen a každý produkt je vyráběn tak, aby neobsahoval žádné alergeny či umělá dochucovadla ani barviva. Zpracování probíhá ručně, bez použití jakýchkoliv moderních technologií, podle tradiční receptury.

Spousta z Vás si již jistě položila otázku, co to vlastně ta Mangalica je. Jedná se o druh prasete, které je díky své husté srsti, jež může nést červenou až černou barvu, snadno rozpoznatelné. U tohoto druhu prasete trvá o něco déle, než se vykrmí, zpravidla to zabere dva až tři roky, než se nám vyvine jedinec vhodný na porážku. Nezapomínejme ani na to, že takovéto prase vyžaduje volný výběh, aby se mohlo bezstarostně pást.

Určitě je vhodné zmínit i to, že by se mangalice dalo říkat „nejtučnější prase,“ jelikož tělo tohoto plemene se skládá mnohdy až ze 70 % tukem. Takže, jak již vidíme, na maso zbývá pouze 30 %.

Ačkoliv by se to mohlo zdát zvláštní, když je toto prase tak moc tučné, ale jeho tuk je mnohem zdravější než ten, který získáváme z obyčejných prasat. Obsahuje až o 18% méně nasycených mastných kyselin, které našemu tělu mohou škodit. A vězte, nebo ne, tuk naše tělo také potřebuje, jelikož by se bez něj nedokázalo vypořádat s vitamíny a minerály.

Hodně lidem již bezpochyby proběhla v hlavě myšlenka o tom, že přeci čím více budeme jíst tuků, tím více se bude zvyšovat hladina cholesterolu. Z důvodu, že je poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin u tuků z mangalice pro nás mnohem příznivější, bude se nám do těla dostávat také cholesterol, který zdraví prospívá, a ne mu škodí.

Galerie