Vyzkoušejte nakouřený B.Barrel New Make z Blatné

Hana Benešová
19. Březen 2019

Z nakouřeného sladu zámecké palírny Blatná přichází na trh jedinečný 45% B.Barrel New Make. Seznamte se s unikátním destilátem, který vznikl pod dohledem uznávaného destilatéra Václava Šitnera.

Blatenský ječmenný destilát B.Barrel. je tzv. new make spiritem – mladým destilátem  z nakuřovaného sladu, z kterého by následně dlouhým zráním a stařením v sudech vznikla whisky. B.Barrel neboli Before Barrel se vyrábí ze sladinky z nakuřovaného českého sladu a vody z artéských studní Zámecké palírny Blatná.

 

 

Nejdříve musí proběhnout sklizeň sladovnického ječmene, který následně putuje do sladovny, kde se z něj vyrobí nakuřovaný slad. Tento proces je ve výrobní fázi klíčový – slad se nakuřuje rašelinou a dubovými hoblinami a finální B.Barrel díky tomu získává specifickou chuť a vůni. Poté se nakuřovaný slad dostává do varny, kde se míchá s blatenskou vodou a několikrát vaří. Přidají se pivovarské kvasinky a čistá voda a takto vytvořená sladinka fermentuje po dobu 4 až 6 dnů v tanku. Ve vhodný moment je sladinka přečerpána do destilačního kotle, kde dochází k trojnásobné destilaci. Získaný surový destilát obsahuje 65–68 % alkoholu. Surový destilát je dále smíchán s vodou z blatenských studní, čímž se dostává na požadovaných 45 % alkoholu a stáčí se do lahví.

B.Barrel je nejlepší si vychutnávat samotný, ale můžete si z něj namíchat i skvělý koktejl.

 

Firemní články

Tato společnost nám zatím neposkytla žádný rozhovor