Diety nefungují, low carb vám zachrání zdraví i postavu, říká zakladatel Nutric Bistra

29. Prosinec 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 33738

Low carb strava může změnit váš život. Pokud tedy víte, jak na ni. V rozhovoru pro Luxus.cz to říká David Brhel, zakladatel populárního krabičkového stravování Nutric Bistra a průkopník zdravého nízkosacharidového stravování.

Často se vymezujete proti pojmu „dieta“. Proč?
Krátkodobá dieta vždy znamená pouze dočasné řešení našich dlouhodobých problémů – a to zkrátka nikdy nefunguje. Ať už vás trápí váha nebo třeba zdravotní problémy, několikatýdenní dieta, po níž se vrátíte zpět ke svým starým návykům, vám může naopak uškodit, typicky třeba nechvalně známým jo-jo efektem. Řešením proto vždy musí být dlouhodobá změna životního stylu. Místo krátkodobého trápení s restriktivní dietou je třeba, abychom se naučili žít správně. A to třeba i s občasnými „hříšky“. Vždy doporučuji řídit se pravidlem 90:10 – tedy na 90 % zdravé stravy si můžete dopřát 10 % méně zdravého, ale oblíbeného jídla.

Proč to podle vás lidi k „dietám“ pořád tolik táhne?
Jde o zdánlivě jednoduché řešení našich problémů. Tělo ale neoklameme. Ke správnému fungování potřebuje dostatečné množství kalorií, makroživin i mikroživin, a to každý den. A pokud je nebude dostávat, vrátí nám to – jak na váze, tak na zdraví a naší psychické pohodě. Problém dnešní doby spočívá v tom, že stále více lidí hledá řešení v zázračné „pilulce“, místo aby hledali příčinu svých potíží ve vlastním životním stylu: v nedostatku spánku nebo nedostatku živin. Lidé dnes raději dají peníze za nový telefon, misto aby jedli lepší jídlo a cítili se lépe.
Jakou roli v našem životě vlastně jídlo hraje?
Obrovskou! Nebál bych se říct, že jídlo je alfou a omegou celého našeho života. Ne nadarmo se říká, že „jsme to, co jíme” :-) Jídlo ovlivňuje to, jak vypadáme, jak se cítíme, jak jsme výkonní v práci, kolik energie nám zbývá na náš volný čas, i to, jak kvalitní vlastně tenhle volný čas může být.

Mluvíte o tom, že jídlo ovlivňuje to, jak se cítíme. Máte nějaké konkrétní příklady?
Na tohle téma dlouhodobě upozorňuje řada vědeckých studií. Výzkumníci z Brigham Young University například prokázali, že lidé, kteří se stravují nezdravě, bývají výrazně méně produktivní a spokojení než jejich zdravější přátelé a známí. Na vině je samozřejmě nutričně chudé složení jídelníčku moderního člověka, tvořeného často hlavně průmyslově zpracovanými potravinami, transmastnýmmi tuky, pečivem, těstovinami nebo cukrem. To vše dohromady vede k hormonální dysbalanci. Konzumace těchto potravin má ale i další zdravotní důsledky. A u obezity to nekončí. Průmyslově zpracované potraviny stojí u vzniku mnoha civilizačních chorob, jako je třeba diabetes, vysoký tlak nebo nejrůznější ekzémy a alergie. Jídlo nás ale ovlivňuje nejen dlouhodobě, ale i v řádu minut a hodin. Nebo vám se snad nikdy nestalo, že vás guláš se šesti k obědu „odrovnal“ na zbytek odpoledne? Je to přirozené. Tělo musí věnovat energii trávení a na sebeuzdravující procesy už nemá kapacity. Přitom stačí odebrat knedlíky a nahradit je třeba pečenou zeleninou. Kvalitně sestavený jídelníček tak může výrazně zvýšit kvalitu vašeho života, a to ve všech směrech.
Jste velkým propagátorem takzvané low carb stravy. Proč?
Osobně považuji low carb, neboli nízkosacharidové stravování, za skutečný zázrak. Do značné míry vychází ze stravy našich nejstarších předků a zároveň se opírá o roky vědeckého výzkumu a nevyvratitelných důkazů. Ještě nedávno nám specialisté na výživu tvrdili, že nejvíc našemu tělu škodí zvýšená konzumace tuků – což, bohužel, dalo vzniknout mnoha zdánlivě zdravým, ve skutečnosti ale škodlivým „light“ průmyslově zpracovaným produktům. Dnes naopak víme, že jsou to právě sacharidy, které našemu tělu skutečně škodí. Low carb strava, tedy strava se sníženým obsahem cukru, má prokazatelně mnoho pozitivních a hlavně dlouhodobých zdravotních účinků: pomáhá s udržením zdravé hmotnosti a také s nastavením optimálního zdraví, dostupné studie navíc ukazují, že nízkosacharidové stravování má pozitivní vliv při léčbě cukrovky 1. i 2. typu, obezity a vysokého krevního tlaku. Pomáhá ale třeba i s ekzémy, alergiemi, nespavostí, migrénami a dalšími typickými civilizačními chorobami.

Jaký je vlastně rozdíl mezi low carb, paleo a keto?
Všechny tři stravovací styly sdílejí některé podobné principy, v jednotlivostech se ale liší. Cílem paleo stravy je přiblížit náš jídelníček co nejvíce stravě někdejších lovců a sběračů, na kterou jsme geneticky naprogramováni. Paleo dieta je reakcí na moderní západní stravování, které se začalo výrazně měnit už od počátku zemědělství až po průmyslové zemědělství a velkochovy. Skončili jsme u výrobků typu „kalorická hmota v igelitu“, které jsou chudé na mikroživiny. Naopak v paleu si můžete dopřát všechny možné druhy masa, vejce, zeleninu, ovoce, ořechy a semínka. Naopak vyloučeny jsou obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a veškeré průmyslově vyráběné potraviny. Nízkosacharidová dieta je zase postavena na živočišných bílkovinách, neškrobové zelenině a zdravých zdrojích tuků, doplněných o tučné mléčné výrobky (ty jsou na rozdíl od palea povoleny) a ovoce s nízkým obsahem sacharidů, příjem sacharidů byste při hubnutí měli držet do 130 gramů denně. Keto dieta se low carb stravování na první pohled podobá, obsahuje ale výrazně víc tuků. Je to desítkami let prověřená terapeutická dieta, která pomáhá při léčbě epilepsie a dalších závažných zdravotních onemocnění. Zapomeňte však na populární keto diety z pytlíku, skutečná keto dieta je založena na skutečném jídle.
Na co by si měli dávat pozor lidé, kteří se chtějí pustit do krabičkové diety?
Vždy mějte na paměti, že univerzální dieta pro všechny neexistuje. Přístupů ke stravování je mnoho, důležité je, abyste u daného stylu vydrželi dlouhodobě. Nebojte se zkoušet různé přístupy a přizpůsobovat si je podle sebe. Důležité je, aby vám zvolený způsob stravování vyhovoval a byl pro vás dlouhodobě udržitelný, u zvoleného stravovacího stylu je přitom nutné setrvat alespoň měsíc až dva – teprve poté uvidíte výsledky. Ovšem pozor. Některé krabičkové diety zákazníky trápí na programech o 1200 a 1500 kcal, což odpovídá kalorickému příjmu osmiletého dítěte. I vaše 17letá dcera potřebuje 1900 kcal za den na pokrytí bazálního (klidového) metabolismu. Buďte proto při výběru krabiček opatrní, méně totiž rozhodně neznamené „lépe“ – vaše tělo potřebuje živiny a dostatečný kalorický příjem, a pokud vás krabičková dieta „vyhladoví“, tak to zaprvé dlouho nevydržíte, a zadruhé po vysazení krabiček přijde nevyhnutelný jo-jo efekt. Vyhnout byste se měli i krabičkám, které vám servírují průmyslově zpracované potraviny (ochucené jogurty nebo tyčinky) nebo třeba spoustu pečiva a obecně sacharidů. Krátkodobě možná zhubnete, dlouhodobě vám ale tělo (a vlastně ani postava) rozhodně nepoděkuje.

Jak k jídlu přistupujete u vás Nutric Bistru? A co na to říkají zákazníci?
Zákazníci u nás mají na výběr z několika programů: Low carb pro snadné hubnutí, Whole30 pro zlepšení širokého spektra problémů souvisejících s potravinovými intolerancemi, Fit pro sportovce a Klasik pro všechny ostatní. Jídelníček u nás sestavují výživoví specialisté, jídlo připravujeme z čerstvých základních a sezónních potravin v nejvyšší dostupné kvalitě. U masa to znamená bio nebo farmářskou kvalitu. Důsledně se vyhýbáme všem průmyslově zpracovaným potravinám. I když to zní jako zaklínadlo, je to pro správné hormonální fungování organismu důležitější, než si myslíte. Jednoduše řečeno – vaříme takové jídlo, které si rádi a pravidelně objednáváme i my sami. A co na to říkají zákazníci? Popravdě, většinou jsou překvapení z toho, jak velké porce od nás dostávají. A ještě překvapenější jsou z výsledků. Nejde přitom jen o váhu. Už po několika týdnech naši zákazníci obvykle zjistí, že jim ubyly centimetry v pase i na stehnech. A hlavně – cítí se lépe i psychicky :-)
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Nutric Bistro