Domäne Wachau, vinařství produkující špičkové rakouské veltlíny a ryzlinky

01. Prosinec 2016 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 15219

Rakousko patří mezi regiony, které se mohou pyšnit velmi dlouhou vinařskou historií, téměř 5 000 let. Díky chladnějšímu podnebí se místní vinaři zaměřují zejména na vína bílá, nejkvalitnější z nich pocházejí z malebného, terasovitého údolí Dunaje – Wachau.

Heinz Frischengruber a Roman Horvath

Heinz Frischengruber a Roman Horvath

Víno z Wachau se proslavilo díky svým veltlínům a oblast se stala zřejmě nejslavnější rakouskou vinařskou oblastí. Terasovité vinice po obou stranách Dunaje se žulovým podložím vytváří pro vína z Wachau ideální podmínky, zejména pro Veltlínské zelené. Historicky velmi spjaté s regionem Wachau je vinařství Domäne Wachau, které se rozkládá mezi městy Melk a Krems.

Na téměř 440 hektarech vinic má hlavní slovo ředitel Roman Horvath, který se může pyšnit světovým titulem Master of Wine, společně se sklepmistrem Heinzem Frischengruberem. Zdejší vinice se nacházejí na strmých terasách, podepřené jsou z velké části starými kamennými zdmi. Tyto zdi jsou nezbytnou součástí zdejšího terroiru.

Zdi byly postaveny ručně z místního kamene a suti suchou cestou, bez použití maltových směsí. Proto jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Domäne Wachau je také členem asociace Vinea Wachau Nobils Districtus, kontrolujícího kvalitu vín v tomto regionu.

Historie moderního vinařství se zde počítá od poloviny 80. let. Tehdy skupina místních „odvážlivců“ změnila technologii výroby a začala vyrábět vína ve třech kategoriích, rozdělených podle obsahu alkoholu: Steinfeder (aromatické, lehčí víno s alkoholem do 11,5 %), Federspiel (nejrozšířenější kategorie s alkoholem 11,5-12,5 %) a Smaragd (hrozny jsou nejvíce vyzrálé, vína jsou plnější s alkoholem nad 12,5 %).

Galerie

Heinz Frischengruber a Roman Horvath