Château Margaux, jedno z pěti vinařství Premieur Cru Classé

Redakce Luxus.cz
25. Říjen 2016
Château Margaux toho ve své historii už mnoho zažilo. Zámek u ústí řeky Gironde, byl nejprve pevností. Vůbec první rodinou, která začala propojovat malé kousky půdy západně od vesnice Margaux, byla rodina Lestonnaců. Postupem času se z tohoto vinařství stává to nejlepší Bordeaux.

Sláva vinařství však upadla s francouzskou revolucí. Roku 1855 bylo víno tohoto vinařství zařazeno mezi čtyři vína Premier Cru Classé. Až do roku 1935, kdy získal jeho podíl Fernand Ginestet, vinařství vlastnily buď různé bankovní domy, nebo fyzické osoby. Fernand Ginestet získal o 14 let později vinařství celé a rozhodl se k jeho rozšíření.

Bohužel, v 60. a 70. letech 20. století se dostává vinařství na dno. Roku 1976 tedy Ginestet zámek prodává. Novým majitelem se stal Řek André Mentzelopoulos, za jehož pobytu doznalo Château Margaux změn a rekonstrukcí. O čtyři roky později však majitel umírá a zámek přebírá jeho dcera Corinne.

Od roku 1978 jsou vína opravdu kvalitní. Díky práci Corinne Mentzelopoulos a jejích pomocníků Château Margaux obhájilo své zařazení v Premieur Cru Classé. Od roku 2003 vlastní Corinne celé Château Margaux a jeho celkových 262 hektarů vinic.
Corinne Mentzelopoulos

Corinne Mentzelopoulos

Přibližný poměr jednotlivých odrůd v Château Margaux činí obvykle 75 % Cabernetu Sauvignon, 20 % Merlotu, 5 % Petit verdotu a Cabernetu Franc. Každoroční produkce činí asi 30 000 kartonů. Toto množství se dělí mezi slavné Premier Cru a druhé víno, které proslavil Fernand Ginestet, Pavillon Rouge. Z malého množství odrůdy Sauvignon Blanc se připravuje bílé víno Pavillon Blanc. Keře jsou v Château Margaux v průměru 35 let staré.