120. VÝROČÍ PEREL MIKIMOTO
Již po generace jsou perly považovány za symbol klasické krásy a elegance. Legendární král perel, Kokichi Mikimoto, vynalezl v roce 1893 techniku jejich kultivace, která se používá téměř výlučně a naprostá většina perel dnes dostupných na trhu jsou původem kultivované perly.
Perly vznikají přirozeně tak, že se dovnitř mušle dostane cizí tělísko, například zrnko písku. To je v důsledku obranné reakce ústřice postupně obalováno ochranným závojem uhličitanu vápenatého, tzv. perletí, až se vytvoří perla. Proces kultivování perel napodobuje právě tento přírodní proces. Jádro, pocházející z mušle „pigtoe“, je ručně vloženo do vybraných nejzdravějších ústřic, které jsou pak v drátěných koších vráceny zpět do moře. Přírodní proces pokračuje a ústřice pomalu pokrývá jádro vrstvami perleti. Než Kokichi Mikimoto vyvinul metodu kultivace kulatých perel, všechny perly měly přirozeně nepravidelný tvar. Dokonale kulatá, lesklá perla byla nesmírně vzácná, a proto stejně drahá jako diamant. Jeho vynález dal vzniknout v Japonsku celému odvětví a ze společnosti Mikimoto učinil celosvětového lídra v kultivování nejkvalitnějších Akoya perel a perel jižních moří. Perly nevycházejí z módy a pro šperkařství jsou nenahraditelné. Japonská značka Mikimoto je již 120 let uznávaná pro nadčasovou krásu a řemeslné zpracování šperků zdobených kultivovanými perlami nejvyšší kvality.
Šperky Mikimoto jsou k dostání exkluzivně v klenotnictvích HALADA v Praze, Brně a Karlových Varech.