Představujeme michelinského šéfkuchaře vařícího v Praze/Průhonicích

Hana Benešová
16. Srpen 2018
Nicolas Decherchi, Executive chef Paloma Mougins a Paloma Průhonice

Již je to několik měsíců, co na okraji Prahy v Průhonicích vaří šéfkuchař, kterému se podařilo ve Francii získat druhou michelinskou hvězdu již 3 roky po otevření restaurace, což není zrovna obvyklé ani ve Francii. Ano, mluvíme o Nicolasovi Decherchim, šéfkuchaři restaurací Paloma.

Průhonická Paloma byla otevřena na sklonku minulého roku, tj. po čtyřech a půl letech od otevření první Palomy v Mougins, malebné vesničce vzdálené pár kilometrů severně od Cannes, známého středomořského střediska Azurového pobřeží. Když jako třicetiletý dostal šanci připravit koncept restaurace, neváhal ani chvilinku a rozhodl se zúročit své dosavadní zkušenosti.

Rodák z okresu Var na jihu Francie se již v útlém věku nadchnul pro gastronomii. V pouhých šestnácti letech započal s prvními gastronomickými krůčky po boku proslulého šéfkuchaře Cheze Bruna v Lorgues, kde zůstal až do roku 1999. Následně prohluboval své znalosti a zlepšoval svoje dovednosti v renomovaných kuchyních po boku slavných šéfkuchařů, především Georgese Blanca, Bruna Ogera a Erica Fréchona. Vařil tak například ve 3* restauraci Le Louis XV v Hotelu Paris v Monaku (šéfkuchař Alain Ducasse), 2* La Chèvre d’Or v Èze nebo 3* Epicure pařížského hotelu Bristol. Zároveň diverzifikoval své praktické kuchařské dovednosti jako konzultant Cyrila Lignaca v televizních pořadech „Top Chef“ a „Dinner presque parfait“. Nad rámec činností pro televizi pak Lignacovi sekundoval jako chef executive v jeho restauracích v Paříži.

V současnosti své pracovní povinnosti rozděluje jenom mezi Průhonice a Mougins, kde střídavě dohlíží na obě kuchyně a udává směr jejich dalšího vývoje. Po dobu jeho nepřítomnosti ho zastupuje Chef de Cuisine Alexandre Martin, který se rovněž může pochlubit prací ve 3* Waterside Inn Bray či 2* L’Atelier de Joël Robuchon Paris.

K cestě do Průhonic vybízí i profesní motto Nicolase Decherchiho: “Tak jako cesta, i každé jídlo je momentem setkání, sdílení nových zážitků a pozvánkou k objevení nových chutí.“