Burgery od Kaiser Franz jsou streetfoodovou revolucí!

22. Září 2016 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 14018

V našem putování po pražských burgrárnách jsme chtěli vyzkoušet také burgery z ulice, a tak naše volba padla na ty od KAISER FRANZ. Cílem KAISER FRANZ je rozvíjet koncept streetfood neboli „jídla z ulice“, ale trochu jinak, než je u nás vnímáno. V České republice nemá tento pojem příliš velkou tradici a často je zaměňován s velkými fastfoodovými řetězci anebo lacinými bistry s nevábným jídlem. Jinak řečeno s něčím, kde je kvalita na posledním místě.Ve světě je tomu přesně naopak – americký burger, italská porchetta nebo třeba holandský hering s cibulí prodávané v pouličních bistrech jsou plnohodnotnou součástí tamních kulinářských tradic a lidé stojí fronty, aby dostali svůj oblíbený sendvič. Jídlo z ulice je dostupné a jednoduché, každý jej zná, nevyniká předraženými surovinami, ale přesto je geniální. Je to jídlo, u kterého se možná ušpiníte, ale určitě si na žádném jiném tak nepochutnáte.

Proto se v KAISER FRANZ nesnaží za každou cenu vymýšlet již vymyšlené. Zaměřují se na osvědčená streetfoodová jídla či zkouší přenášet klasické recepty do moderní pouliční podoby, vždy však kladou důraz na poctivou přípravu, kvalitní lokální suroviny a dokonalé provedení.

Vydali jsme se tedy na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, abychom jejich poctivý hovězí burger ochutnali. Už z dálky se na ně stála fronta a my měli obrovský hlad. Tiše jsme záviděli těm, co už si tu naplněnou zlatavou bulku posázenou sezamovými semínky odnáší. Naštěstí jsme dlouho nečekali a brzy se do ní také zakousli. Nutno říct, že bulka byla opravdu vynikající. Hovězí maso bylo šťavnaté a dobře ochucené. Zelenina křupavá a čerstvá. Vynikající byl i sýr, který se báječně roztékal. Celému burgeru dodával na výborné chuti akorát opečený plátek slaniny. A protože nám burger opravdu chutnal, zjistili jsme pro Vás několik zajímavých informací přímo z kuchyně.

hovězí burgery

hovězí burgery

V KAISER FRANZ používají maso ze šťastných krav z jižní Moravy, které jsou chovány podle švýcarské metody krmení a chovu s názvem Qualivo. Maso si sami melou a tak mají jistotu, že používají jen ty nejlepší kousky.Základem je dle KAISER FRANZ kvalitní houska, resp. bulka. Ty jejich jim peče dvorní kuchař podle tajného receptu a společnost upřímně prohlašuje,že jsou nepřekonatelné. Důležitou složkou chuti burgerů KAISER FRANZ je také domácí majonéza, dále samozřejmě anglická slanina, sýr a čerstvá zelenina.Krom burgeru z hovězího nabízí také jehněčí s ovčím sýrem, rukolou a koriandrem. Když je sezóna - tzn. teď na podzim - zařazuje také zvěřinový burger s glazovanou kořenovou zeleninou. KAISER FRANZ se nezaměřuje čistě jen na burgery, protože s houskou a grilem se dá vykouzlit plno věcí. Na některých akcích proto nabízí např. pulled pork sendvič, svoji vlastní variaci na pastrami sendvič nebo italskou porchettu.

jehněčí burger

jehněčí burger

Inspiraci na dobrý streetfood najdete jedině na ulici - při cestování často naleznete právě tady tu nejautentičtější místní kuchyni. Základem každého úspěšného receptu ale musí být kvalitní suroviny, bez nichž to prostě nejde. Zapomeňte na fancy restaurace a staňte se součástí streetfoodové revoluce. Jezte u KAISER FRANZ!

Galerie

hovězí burgery
jehněčí burger