Poznejte kouzlo cibetkové kávy – víte, jak vzniká?

20. Březen 2018 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 12744

Každý, kdo pije kávu, jistě někdy slyšel o cibetkové kávě. Kde se ale vzala a jak vzniká? Proč je tak jedinečná? Cibetková káva pochází z Indonésie. V originále se jmenuje KOPI LUWAK, kde „kopi“ znamená káva a „luwak“ cibetkovitá šelma ovíječ skvrnitý. Ten má natolik citlivý čich, že vyhledá a zkonzumuje výhradně zralé plody kávovníku. Ta následně v trávicím systému zkřehnou a sběrači poté vyloučená zrna vysuší. Pouze takto může vyniknout jejich přírodní a jedinečná chuť.

Jedná se o jeden z nejdražších druhů kávy, ročně se na světě vyprodukuje pouze okolo pěti set kilogramů, cena za kilogram se pohybuje okolo tisíce amerických dolarů. Zrny vyloučenými cibetkami a výrobou kávy z nich se začal zabývat na konci 19. století rod Widjaja v Jakartě. Ten je ještě v dobách holandské nadvlády prodával bohatým holandským úředníkům. „Indonéská kultura říká, že nic nepřijde na zmar“, prohlašuje Shenny Widjaja.

Největším producentem je dnes indonéská společnost Kapal Api, jejíž výrobky můžete zakoupit v 68 zemích světa. Chuť Kopi Luwak je předmětem diskusí, lidé ji milují, ale najdou se i tací, kteří by ji nikdy neochutnali. Cibetky se v dnešní době chovají v klecích na farmách, protože hledání a sbírání jejich trusu ve volné přírodě bylo velmi náročné. Ochránci zvířat však takový chov zvířat označují za týrání. Ve Vietnamu se již dělají pokusy s umělou výrobou kávy za pomoci enzymů bez přítomnosti cibetek. U nás můžete cibetkovou kávu zakoupit například v e-shopu firmy Slezská káva & čaj.

Galerie